Hoe de Stofwisseltour is ontstaan
De allereerste Stofwisseltour werd in 2011 gereden met in totaal vijf fietsers, waaronder de drie founding fathers van de Stofwisseltour: Herman ten Brink, Henk Blom en Tom de Koning, alle drie metabool specialisten. De Stofwisseltour is georganiseerd met als doel stofwisselingsziekten bekender te maken en geld op te halen voor snellere diagnostiek en onderzoek naar een behandeling.
Helaas is voor veel stofwisselingsziekten nog geen behandeling mogelijk en overlijden veel patiënten op jonge leeftijd. Wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar. Er is relatief weinig geld beschikbaar voor dergelijk onderzoek en daarom bedachten Herman, Henk en Tom een fietstocht om geld op te halen. Zij vroegen Marike Groenendijk hiervoor een goed plan te bedenken en hen te helpen dit te realiseren.
Het werd een fietstocht van 5 dagen langs alle Universitaire Medische Centra in Nederland: Amsterdam, Groningen, Utrecht, Nijmegen, Maastricht, Rotterdam, Leiden en Amsterdam. Een traditie is geboren! Dit eerste jaar begon met de start van de drie metabole specialisten in Amsterdam. Onderweg haakten verschillende collega’s en ouders van patiëntjes één of meer etappes aan. Inmiddels is de Stofwisseltour uitgegroeid tot het grootste evenement voor patiënten, hun families, artsen en onderzoekers in Nederland. Wat als een klein zaadje begon is uitgegroeid tot een grote stofwisselkrachtfamilie. Op dit moment is de Stofwisseltour een eendaags evenement waarbij je 40, 80, 120 en 160 kilometer kunt fietsen, 30 of 60 km kunt mountainbiken of 20, 15, 10 of 5 kilometer kunt wandelen. Voornamelijk doen teams mee die ontstaan zijn vanuit ouders met een of meer kinderen met een stofwisselingsziekte of vanuit mensen die kinderen met een stofwisselingsziekte en hun ouders in hun omgeving willen steunen. Ook fietste een groeiend team metabole specialisten, patiëntenvereniging VKS en de goede doelen mee met de Stofwisseltour.