In Memoriam: Herman ten Brink, founding father Stofwisseltour

24 November 2020 10:00

Deze week bereikte ons het verdrietige bericht dat Herman ten Brink op 24 november geheel onverwacht is overleden.

Herman was een van de founding fathers van de Stofwisseltour, een fietstocht langs alle academische ziekenhuizen, met als doel stofwisselingsziekten bekender te maken en geld op te halen voor snellere diagnostiek en onderzoek naar een behandeling.

Hoewel Herman nooit op de voorgrond trad, speelde hij als wetenschapper een belangrijke rol voor kinderen en families, die te maken hadden met deze zeldzame en vaak progressieve erfelijke ziekten. In het organisch synthese laboratorium van het AUMC-VU, dat onder zijn leiding tot stand kwam, werden chemische stoffen gemaakt en methoden ontwikkeld, waarmee erfelijke stofwisselingsziekten snel opgespoord konden worden. De stoffen die hiervoor nodig waren, waren niet commercieel te verkrijgen of onbetaalbaar. Herman bedacht manieren om ze wel maken, voor een betaalbare prijs. Voor patiënten is dat ongelooflijk belangrijk, want hoe eerder een diagnose gesteld kan worden, hoe sneller een juiste behandeling ingezet kan worden en gezondheidsschade beperkt blijft. Helaas is voor veel stofwisselingsziekten nog geen behandeling mogelijk en overlijden veel patiënten op jonge leeftijd. Wetenschappelijk onderzoek onmisbaar. Er is relatief weinig geld beschikbaar voor dergelijk onderzoek en daarom bedacht Herman samen met Henk Blom en Tom de Koning een fietstocht om geld op te halen.

De allereerste Stofwisseltour werd in 2011 gereden met in totaal vijf fietsers, waaronder Herman. Inmiddels is de Stofwisseltour uitgegroeid tot het grootste evenement voor patiënten, hun families, artsen en onderzoekers. Wat als een klein zaadje begon is uitgegroeid tot een grote stofwisselkrachtfamilie. Ruim 1 miljoen euro is er tot nu toe bij elkaar gebracht waarmee wetenschappelijk onderzoek gefinancierd kon worden. Herman heeft ieder jaar meegefietst en daar was hij maar wat trots op. Dit jaar zou de tiende editie worden, Herman verheugde zich hierop. Hij had plannen voor het maken van een jubileumboek en een extra lange jubileumroute. Door Covid moesten die uitgesteld worden tot 2021. Nu moeten we zonder hem verder. We missen in Herman een mooi mens, die zich met hart en ziel inzette voor kinderen met een stofwisselingsziekte.

Ter nagedachtenis aan Herman, willen we in overleg met zijn zoon Jan en vrouw Virginie, in 2021 een speciale Herman Memorial Ride organiseren. Hoe die eruit zal zien, weten we nog niet.

Op verzoek van de familie vragen we u om, in plaats van bloemen, ter nagedachtenis aan Herman, een donatie te doen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. 

In Memoriam
Herman ten Brink, founding father Stofwisseltour
9-12-1954 – 24-10-2020